"Akta ryggen"
Hur ska man använda ryggen? Ska man vara rak i ryggen i alla situationer? Vad ryggen tål och hur ryggen ska användas är ett omdiskuterat ämne. Vad mår ryggen bra av?
En stor del av den svenska befolkningen har eller har haft ryggproblem. Kiropraktorer, naprapater och fysioterapeuter är tre av de utbildade inom hälsobranschen som jobbar med att hjälpa folk som har ryggproblem.
Vad är det då som gör att ryggen är ett så vanligt problemområde? En anledning är bristen på fysisk aktivitet. Stillasittande och fysisk inaktivitet bidrar till sämre hälsa överlag och därmed sämre rygghälsa. Att vi i dagens samhälle spenderar mycket tid sittandes på olika stolar bidrar till daglig påfrestning på våra ryggar. Den kanske största anledningen är det enformiga beteendet vi har för våra ryggar. Det är mycket sittande, en del statiskt stående och en hel del böjande framåt. Ryggen består bland annat av muskler, leder, brost, nerver, vävnader och segment. Alla dessa behöver och mår bra av variation. Det innebär rörelse i alla olika riktningar, lätta lyft, tyngre lyft och vila.
Man kan se och läsa allt fler som skriver "akta ryggen" i olika sammanhang. Detta uttrycket har sitt ursprung i att man ska vara rak i ryggen i tyngre lyft och vara försiktig när man frestar på ryggraden på olika sätt. Troligtvis har även detta uttryck växt pga den utspridda problematiken med ryggar som finns. Däremot behöver inte ryggen alltid vara rak. Utan ryggen mår bra av att tränas och böjas på olika sätt. Det är i tunga lyft som det är bra att vara rak i ryggen för att skydda diskarna, använda ryggmusklerna och framförallt använda benmusklerna som är betydligt större muskler än ryggmusklerna.
Nu är just ryggen som område ganska personligt då jag själv haft en hel del problem med ryggen. Det är också detta som fått mig att hela tiden lära mig mer om vad som är bra och dåligt för ryggen. Enformiga beteenden oavsett hur beteendet är har en dålig förmåga att slita på ryggen. Variation med både lätta och tunga påfrestningar för ryggen har en bra förmåga att stärka ryggen.
Så va inte rädd för att använda ryggen. Använd den på olika sätt där alla delar i ryggen får lagom belastning och lagom rörelse. Då skapar du bästa möjliga förutsättningar för en hälsosam rygg.
