Del 7: Simning

Simning. Rörelse i vatten. Varför är simning en såpass populär motionsform och hur kan vi dra nytta av simningens alla fördelar?
 
71% av jordens yta täcks av vatten. Simning är en av världens största sporter och har runt 20 miljoner utövare. Redan i ung ålder lär vi oss i Sverige att simma. Simning har helt enkelt en stor del i vårt aktiva samhälle. Simning som motionsform är även en väldigt fördelaktig form med många positiva delar. Simning är även en underskattad och i många fall outnyttjad träningstyp. Detta för oss in på simningens fördelar:
 
Fördelar
 
Vattnets förmåga att göra oss delvis tyngdlösa har många positiva effekter när vi kan använda kroppen och musklerna utan gravitationens vanliga kraft. Detta i samarbete med att vattnet omsluter kroppen och skapar ett skydd gör simning och träning i vatten väldigt skonsamt. Vattenjympa är en motionsform som är skapad utefter detta. Där görs rörelser i vatten för att delvis få vattnets skydd och för att kunna göra rörelser med vattnet som motstånd.
 
Simningen är utformad med 4 större simsätt, bröstsim, crawl, ryggsim och fjärilsim. Dessa fyra simsätt skapar tillsammans en heltäckande träning för alla kroppens muskler och leder. Detta kombinerat med att hela tiden försöka ta sig framåt skapar en motionsform som är effektiv för att träna muskler, leder och även hjärta/lungor.
 
Om jag nu ska kategorisera fördelarna så är den största fördelen enligt mig att simningen får kroppen att jobba med rörelser som inte är vanliga i det vardagliga livet. Jag har tidigare varit inne på att vi i väldigt stor utsträckning är stillasittande varje dag. Det är framför datorer, i soffan, vid köksbordet eller på en stol med mobilen i handen. Simningens stora fördel är att armarna jobbar bakom kroppen, framför kroppen och över huvudhöjd. Benen jobbar i sidled, djupled, böjda och utsträckta. Och nu kommer den största fördelen: ryggen jobbar mycket i bakböjt läge till skillnad från det vardagliga livet där ryggarna ofta är framåtböjda på något vis. Lägg till att ryggen dessutom en hel del jobbar i vågor där de olika segmenten i ryggraden får jobba och får ökad blodcirkulation.
 
Nackdelar
 
Simningen har några nackdelar. De är inte många och de är inte stora. Likt yoga och hemmaträning så saknar simningen inslag av tyngre lyft. Däremot får kroppens muskler och leder träning på en annat sätt så det är ingen stor nackdel. En annan nackdel är att simningen inte tar så extremt på benen. Simningen tränar benen men den där extra benkraften för att aktivera de stora benmusklerna saknas. Till dessa nackdelar är återigen nyckeln variation. Simningen har så oerhört många fördelar som borde utnyttjas. I kombination med annan träning är detta en väldigt bra motionsform som borde utnyttjas mer.
 
Tips!
 
Det stora tipset är att simma mer. Det finns väldigt många olika motivationsfaktorer som får oss att träna. Simningen har en unik egenskap att kunna tillfredställa väldigt många av dessa faktorer.
 
Använd simning som ett sätt att både träna muskler och kondition. Varierar man simsätten får kroppen ett bra träningspass som aktiverar hela kroppen.
 
Hitta en träningskompis. Gör simningen till ett sätt att umgås med en vän. Simningen kan då kryddas med bastu och en fika efter. Detta skapar extra motivation och gör det enklare att genomföra simning som motionsform någon gång i veckan eller varannan vecka.