Träning vid smärta
Smärta. Smärta är något vi alla upplever vid olika tillfällen i livet. Smärta är ofta förknippat med rörelse och ofta förknippat med vila som åtgärd. Hur väl stämmer detta? Vad innebär smärta i allmänhet och smärta vid träning i synnerhet?
Ca 20% (utom smärta vid cancer) av befolkningen lever med långvarig smärta och en betydande del av dessa har svårigheter att leva med sin smärta. År 2003 beräknades de samhällsekonomiska kostnaderna vara ca 87,5 miljader kronor. Av dessa var 7,5 miljader direkta, vårdrelaterade kostnader medan 80 miljader var indirekta kostnader, som till exempel följd av sjukdomsrelaterad arbetsfrånvaro.
Är vila och tabletter den bästa lösningen? Det kan leda till en kortsiktig effekt. Många studier som görs inom detta visar ofta den kortsiktiga effekten, både positivt och negativt. Studierna missar dock många av de negativa effekter som uppstår på lång sikt, så som biverkningar och beroende.
I dagens hälsovård finns det mängder av alternativa lösningar så som massage, manipulation/mobilisering och akupunktur. Vad har dessa för effekter?
-Det finns inte tillräckligt med underlag för att visa att massage leder till antingen kortsiktiga eller långsiktiga effekter när det gäller långvarig smärta.
- Manipulation och mobilisering kan vara åtgärder som muskeltöjning, mjukdelsbehandling och stabiliseringsträning. Det vetenskapliga underlaget för dessa metoder gentemot andra metoder är inkonsekventa/motsägande.
- Akupunktur har bättre effekt än ingen behandling alls vid framförallt tennisarmbåge, ländryggssmärta och vid smärta från nacke/skuldror. Biverkningarna från aktiv akupunkturbehandling är lätta och övergående. Det kan vara t.ex illamående, trötthet och förstärkt smärta.
Fysisk aktivitet då? Vad har det för effekt? Fysisk aktivitet är en kostnadseffektiv behandlingsstrategi och har många positiva effekter. Framförallt är behandlingen effektiv för patienter som får professionell hjälp. Personer med långvarig ryggsmärta har fysisk aktivitet en bättre effekt än fysiskt passiva och aktiva behandlingar. Personer med smärta i nacke ger fysisk aktivitet samma positiva effekt vid professionell ledd träning. Den största effekten sker när en person får både professionell ledd hjälp med träningen och beteendeterapi.

Fysisk aktivitet har en smärtmodulerande effekt
Fysisk aktivitet har en integrerad smärtlindrande effekt. Det har visat sig i olika experimentella studier att fysisk aktivitet kan ha en ökande effekt av smärta under aktivitetens gång, men att olika former av fysisk aktivitet har en minskande effekt av smärtan efter aktivitetens gång. Den långvariga effekten visar också att personer som är regelbundet fysiskt aktiva har en högre smärttolerans.
Träning vid smärta bör alltså få en annan roll. Vila vid smärta bör även få en annan roll. Det kommer hela tiden nya studier som visar olika effekter av träning. Just behandling av smärta är något som förändras allt mer från att vara former av vila och tabletter till att vara olika former av fysisk aktivitet för att förändra beteendet som ofta leder till smärttillståndet. Med rätt hjälp i form av träningsprogram, träningsråd och beteendeterapi kan en långvarig effekt av minskad smärta uppnås.
Artiklar använda till inlägget: