Kostens betydelse del 2

Igår skrev jag lite längre om kostens betydelse. Idag fortsätter jag på samma ämne med lite olika tips och råd som kan hjälpa utefter olika mål.
 
Kosten påverkar oss på olika sätt. Och det går att använda kosten utefter ens egna behov. Lyckas man med detta på rätt sätt så kan man snabbt märka stora skillnader.
 
Utefter vad man har för mål kan man ändra procentdelen protein, kolhydrater, fett, vitaminer och mineraler. I grunden så ska vi givetvis få i oss alla dessa ämnen. Men det går att dra ner på några delar för att öka andra utefter vad man har för mål.
 
Protein är kroppens och musklernas byggstenar. Proteinet hjälper att stärka musklerna och göra oss starkare. Protein fungerar även som så att det överskott som blir som kroppen inte behöver lagras inte utan försvinner ut i urinet. Detta är en anledning till att många idag äter väldigt mycket protein och företag marknadsför med extra protein. Ett maximalt proteinintag gör att musklerna får optimal chans till återhämtning och chans till att kunna byggas och bli större och starkare. Om kroppen får i sig mer än vad som behövs försvinner alltså detta ut ur kroppen. Om man regelbundet äter mer protein än vad kroppen behöver så kan kroppen till slut börja lagra detta vilket kan leda till viktöktning så det gäller att inte äta alldeles för mycket protein dagligen.
 
Kolhydrater har däremot en vana att lagras i kroppen så fort kroppen inte behöver mer. Så äter man mer kolhydrater än vad kroppen behöver så lagras detta vilket bidrar till viktökning i slutändan. Jämförelsen jag gjorde i förra inlägget är att inte tanka bilen för mer än vad bilen gör av med. Samma gäller med kolhydrater. Ett litet överskott har vi flesta men att dagligen äta mer än vad som görs av med skapar i slutändan en viktökning. Så vill man gå upp i vikt så är det bara att äta på och samma gäller om man vill gå ner i vikt att då ska man få i sig mindre än vad man gör av med för att kroppen ska börja ta av överskottet.
 
Det finns bra och dåliga fetter. Snabbmat innehåller mycket dåliga fetter som har en vana av att lagra sig och bidra till ohälsa medan de bra fetterna som finns i bland annat fisk, nötter, olivolja och rapsolja. Här gäller det att hålla sig ifrån dåliga fetter i snabbmat som ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar och få i sig mer bra fetter som har en positiv effekt på kroppen så som fisk och nötter.
 
Vitaminer och mineraler påminner en del om protein. Dessa försvinner ut med urinet när vi får överskott. Vitaminer och mineraler är viktiga att äta för att hålla ett starkt och bra immunförsvar. Och detta finns i bland annat frukt och grönsaker.
 
Vad lär vi oss av detta? Jo, igår skrev jag att 51% av den svenska befolkningen i åldrarna 16-84 är överviktiga eller lider av fetma. Så för många är ett mål att hitta hälsosamma kostvanor som fungerar i längden och får ner vikten.
 
Det går att hitta väldigt bra matalternativ genom att äta protein (kyckling, fisk, kött mm.) och frukt och grönsaker som är gott och bidrar till att sänka vikten. En enkel grej som att ta en potatis mindre och en fiskbit extra varje dag kommer att bidra positivt eller att ta bort hälften av riset på tallriken och fylla ut den platsen med sallad kommer också att bidra positivt.
 
Små förändringar på detta sätt varje måltid, varje dag kommer att skapa ett hälsosammare kostmönster som har en positiv effekt på kroppen. Till slut märks det även på vågen.