Träna med sjukdom
Något som alltid har varit en diskussion i olika sammanhang är träning vid sjukdom. När går linjen för att man inte får träna? Hur sjuk måste man vara / Hur frisk måste man vara?
Redan i tidig ålder fick man höra att man inte får träna när man är sjuk. Och ofta kom en följande frågeställning där man diskuterade om man är tillräckligt frisk för att träna. Detta med sjukdom vid träning är något som påverkar alla. Alla är någon gång sjuka på ett eller annat sätt vilket påverkar träningen.
Nu såhär i förkylningstider under hösten kan det vara bra att fundera på hur man ska kunna fortsätta att leva ett aktivt liv trots sjukdomar. För många innebär en förkylning att man kan göra nästan allt och fortsätta leva sitt liv men man kan absolut inte träna. Detta innebär att det kan gå en vecka, två veckor och för vissa även en längre tid helt utan träning.
Något som jag återkommande påpekar i sammanhang där rörelse och träning diskuteras är att kroppen är gjord för att röra på sig. Allt från enkla rörelser med ben, rygg och armar till hård träning. Sjukdomar kommer att komma och gå under hela livet så det gäller att hitta sätt att fortsätta röra på kroppen även när man är krasslig, när man har ont någonstans, när man är hängig, när man mår sämre mentalt och när man är stressad. Det som är viktigt att ta med sig är att rörelse sker i mängder med olika former och intensitet. Om man har en rejäl förkyling så kan man göra lugnare rörelser för att hålla igång muskler och leder istället för att gå till gymmet.
Om man däremot har feber och ligger nerbäddad så är det klart att man ska vila kroppen. Då har kroppen fullt upp med att bearbeta sjukdomen. Om man på detta tränar så är det inget som gynnar kroppen utan bara försämrar.
Om man känner sig bra men har halsont då? Det är en klassisk fråga och något som många ofta funderar på. Rent allmänt så ska man inte träna med halsont brukar läkare säga. Det ska man självklart lyssna på. Här gäller det också att då fundera på vad man kan göra istället för att kroppen ska må bra. En kort promenad med frisk luft och lättare rörelse är något som i ett sådant läge kan passa många. Detta håller igång kroppen och skapar många bra reaktioner inne i kroppen utan att skapa en hög pulshöjning och fresta på hjärtat. Rörelse kan innebära något så litet som att böja på benen och ryggen i olika riktningar samt att röra armar och axlar i olika cirklar.
Kroppen är gjord för att röra på sig. Varje dag. Livet kommer att ge bra dagar och dåliga dagar. Sjukdomar kommer och går. Skador kommer och går. Det kommer alltid att hända massa olika saker. Därför är det viktigt att träningen och rörelsen samarbetar med vardagen och livet. Unna kroppen det även de dagar det känns sämre. Kroppen kommer att tacka dig.