BMX freestyle/street

Träningstider, bestämda dagar och samma lokal. Inrutade scheman och bestämda övningar. Många träningsformer följer strikta rutiner. Det passar för vissa men inte för alla. Det finns dem som söker en frihetskänsla i sin träning. Känslan och möjligheten att träna när man vill, var man vill. En motionsform fri från strikta rutiner. BMX handlar just om detta, frihetskänslan. När träningen blir en hobby, ens livsstil som handlar om att ha kul.
Den andra motionsformen i träningsserien är BMX. BMX står för bicycle motocross. Det finns två typer av BMX. Den ena där några deltagare tävlar på en bana likt motocross, den andra BMX freestyle/street som handlar om att göra olika hopp och tricks. För att verkligen få koll på denna motionsform så fick jag hjälp av BMX killen Fredrik Melin. Vi satte oss ner för en fika och pratade om det mesta inom BMX världen.

Hur kommer det sig att du började med BMX?
- För mig började det med att jag började cykla mountainbike med en kompis. Han började cykla BMX innan mig och när han skulle köpa en ny cykel köpte jag hans och på den vägen är det.
BMX - en farlig hobby?
Utifrån är det lätt att få bilden av BMX som en lite farlig hobby för ungdomar. Många tricks är oerhört avancerade och en risk att skada sig finns hela tiden. Varför börjar man med just BMX? Finns det ingen rädsla för att skada sig?
Många tricks känns väldigt avancerade. Hur känner du när du cyklar? Tänker du på riskerna?
- När man cyklar tänker man mest på vilket tricks man ska göra härnäst. Men visst, jag har ramlat en hel del. Skavsår, sträckningar, stukade handleder och fotleder, smällar mm. är skador som jag åkt på genom åren. Jag har hela tiden velat klara nya och svårare tricks och pushat mig själv. Men man utvecklas succesivt hela tiden så man testar inte på för svåra tricks direkt utan man utvecklar tricksen hela tiden och då är inte risken så stor. Man har bra koll på läget. Men ibland ramlar man och då är det bara att resa sig och testa igen.
I BMX filmar man ofta sina tricks och lägger upp på forum.
Frihetskänslan
Det finns inga strikta klubbar och träningstider att hålla sig till inom BMX freestyle/street. Det finns olika banor både ute och inne. Hur är BMX som motionsform? Hur fungerar BMX som motionsform utan träningstider?
Hur är BMX som träning?
- Jag skulle vilja säga att det är väldigt bra träning. Det kanske inte är det mest ergonomiska men det är oerhört jobbigt för hela kroppen. När man cyklar BMX så rör man sig över stora ytor. Först är man på en plats och gör olika tricks på räcken, trappor och annat som finns där, sen cyklar man till ett nytt ställe. Så man cyklar både långa sträckor och gör tricks så det blir jobbigt både för styrkan och konditionen.
Vad är det som lockar med BMX som träning?
- Att det är så kul! Och frihetskänslan. Man behöver inte hålla sig till strikta träningstider utan man cyklar när man vill och kan. Man ser inte BMX som träning utan som en hobby, som en livsstil.
När du cyklade som mest, hur långa blev passen då?
- När jag cyklade som mest var jag ute hela dagar. På helgerna gick man upp tidigt och var ute och cyklade hela dagen. Vi tog korta pauser och käkade, men annars kunde vi cykla upp mot 12 timmar.

Det kan bli långa dagar och sena kvällar när man cyklar.
Alla är välkomna
Jag märker under vår pratstund att BMX inte är som en vanlig träningsform där man delas in i grupper och klubbar. Fredrik pratar om BMX som ett community. Jag förstår att det är mer än bara cykling och träning. Det handlar om umgänge. Det är häftigt att lyssna på Fredriks passion. Det får mig att fundera på om BMX bara är för ungdomar. Eller kan vem som helst hänga på och hur träffar man andra?
Hur träffade du andra som också cyklade BMX?
- Jag kom in i det genom en kompis som cyklade. Sen träffade vi andra när vi cyklade i inomhushallar som är fulla av både ungdomar och lite äldre som cyklar, åker skateboard och kör kickboard. Det finns flera forum där man kan tjöta med andra och genom det träffade jag många andra med samma intresse.
Hur ska man göra om man är själv och vill träffa andra att cykla med?
- Det bästa är att åka till en inomhushall. Där har alla samma intresse och det är lätt att träffa andra i cyklandet. Annars så är det en bra idé att gå in på olika BMX forum och snacka. Där har jag träffat många som jag sedan cyklat tillsammans med.
Hur är det med åldern? Är det mest ungdomar eller finns det vuxna som cyklar?
- Det är mestadels ungdomar men jag har sett en del vuxna också. Så länge man har samma intresse så spelar varken ålder eller kön någon roll. Det är enkelt att träffas genom cyklingen.

Fredrik med fullt fokus i en stor BMX ramp.
Tävlingar och att mäta sig mot andra
Vi pratar om det mesta som har med cykling och BMX att göra. Att cykla BMX verkar vara som när man var ungdom och hela tiden letade roliga saker att hitta på. Fredrik ser inte på BMX som träning eller sport utan som något roligt att göra med vänner. Träningen kommer på köpet. Det gör mig nyfiken på om det finns tävlingar. Hur går tävlingarna till? Finns det ingen drivkraft att få mäta sig mot andra och känslan av att vinna som i andra idrotter? Vi kommer in på BMX som tävling.
Finns det några tävlingar i BMX?
- Ja, det finns några tävlingar. Det är inte så många men det finns några varje år. I USA är det mycket större.
Hur går tävlingsmomentet till inom BMX freestyle/street?
- Det är en bana som man cyklar runt på där det finns olika ramper, trappor, räcken och andra redskap man kan göra olika tricks på. Framförallt handlar det om att få publiken att gilla det man gör. Man märker när tricksen uppskattas. På tävlingarna finns det några domare som ger varje deltagare poäng. De tre med högst poäng hamnar på pallen. Framförallt handlar det dock om att få publiken att uppskatta tricksen man gör.
Har du själv varit med och tävlat och hur har det gått?
- Jag har kört några tävlingar. Resultaten har varierat. Topp 3 har jag kommit. I Sverige är det inte så stort med tävlingarna. Förutom tävlingar filmar man ofta och lägger ut på olika BMX forum. Jag hade en film som blev ganska stor internationellt och kom med på en av de största forumen i världen.
Motion blandat med umgänge och nöje
BMX skiljer sig mycket från andra idrotter, sporter och motionsformer. Det är inte den vanliga "jag mot dig" eller "vi mot dem" känslan som i många andra sporter. Det är inte heller som andra motionsformer där man fokuserar på att träna. BMX har på något unikt sätt lyckats få med tävlingsmomentet, träningsdelen och nöjet. Den kombinationen är unik. Det är också den känslan som gör BMX till den härliga hobby/livsstil det är. Det är mycket glädje. Det är en härlig gemenskap. Och det är riktigt bra träning.
Känner du inte att känslan av att mäta sig mot andra saknas?
- BMX handlar framförallt om att ha kul. Umgänge, motion och nöje är BMX för mig. Sen när man cyklar med andra både på "träning" och tävling så pushar man sig själv att klara nya och svårare tricks och när man gör det får man den där vinnande känslan. Det är surt när man inte klarar tricks likt andra sporter när de förlorar en match. Samma gäller när man klarar något man har övat på i flera veckor. Den känslan är riktigt go. Då får man även stor uppskattning från de som kollar på eller de man cyklar med.
BMX handlar just om att ha kul med andra. Jag och en annan kan vara helt olika som personer men i BMX cyklandet samlas vi kring samma intresse och har kul tillsammans. Vi pushar varandra, berömmer varandra och har jäkligt kul.

Umgänget är en av de bästa sakerna med BMX.
Stort tack till Fredrik Melin som gav oss en väldigt spännande insyn i motionsformen BMX freestyle/street! 🙂 Ni kan följa Fredrik på Instagram: @fredmelin