Göra en förändring

Förändring. För många handlar träning om förändring till det bättre. Förändring till ett hälsosammare liv. Men förändring är inte alltid lätt. För de flesta uppstår hinder på vägen. Vad kan man förvänta sig för hinder och hur tacklar man dessa på bästa sätt?
 
En stor del av världens befolkning är fysiskt aktiva. Exakta siffror för detta i Sverige skrev jag om i ett tidigare inlägg för den som vill läsa mer om detta. Många av dem som är fysiskt inaktiva har någon gång försökt förändra detta men fallit tillbaka i gamla vanor.
 
När en förändring ska genomgås och då framförallt inom träning, kost och hälsa finns det hinder på vägen. Många känner igen sig i situationen när man sagt att NU ska jag börja träna, äta nyttigt och förändra nuvarande beteende. Gymkort inköpes, den onyttiga maten slängs och ett hälsosammare liv inleds. Det går starkt i början med aktivt deltagande på pass och i gymmet och nyttig mat lagas.
 
Ett hinder som ofta uppstår är skador. Kroppen är van vid ett beteende, oavsett hur det beteendet är. När en stor förändring inleds så innebär det stora förändringar för kroppen. Ett vanligt problem är att många "går ut för hårt". Det vill säga att det blir för många pass på gymmet och för stor förändring i kosten. Det blir en stor förändring för kroppen som i många fall resulterar i en skada.
 
Ett liknande hinder som många råkar ut för är sjukdom. Det är ett resultat av samma beteende som vid skada att det blir en för stor förändring vilket kroppen inte kan hantera.
 
Detta är EJ ett resultat av en dålig förändring. Träning är bra. Nyttig kost är bra. Det är bra förändringar. Problemet ligger i hur stor förändringen blir. Lösningen på båda dessa hinder är att starta lugnt. Ju längre tid man har varit fysiskt inaktiv och ätit en viss kost, desto viktigare blir det med att göra en långsam förändring. Låt kroppen hinna anpassa sig. Starta med ett eller två träningspass i veckan om du inte tränat alls innan. Starta med att byta ut vissa delar av kosten mot nyttigare alternativ.
 
Stor ökad träningsdos + minskad kost = skada/sjukdom
 
Liten ökad träningsdos + samma mängd kost fast byte av några ohälsosamma alternativ till några hälsosamma alternativ = Positiva effekter på kropp och knopp
 
 
 
Nästa hinder som uppstår för många är "annat kom ivägen / tidsbrist". Detta är ofta sammanhängande med en för stor förändring. En förändring som är för stor kan funka på kort sikt men på längre sikt brukar verkligheten och livet komma ikapp vilket oftast resulterar i inställda pass, återgång till gamla matvanor då de nya ofta tar upp större tid och fokus (allt nytt tar ofta lite mer tid och fokus i början).
 
För att inte falla i denna fällan gäller samma recept som för skador och sjukdomar. Gör en lugn förändring. Låt livet få ta sin plats. Låt förändringen passa in i den vanliga vardagen, även när det är stressigt.
 
Det sista hindret jag tar upp här i dag är det största. Vi kan kalla hindret "förändringen ska bli det nya normala" (namnen på förändringarna är inga vidare, jag vet ;) ). Det absolut svåraste är när förändringen ska övergå till normalstatus, när det ska bli det nya normala. I början på en förändring finns det ofta flera motivationsfaktorer. När dessa sakta lugnar ner sig och förändringen ska bli en ny vardag är det inte alltid lika lätt att fortsätta med träningen och kosten. Det är inte alltid kul.
 
Motivationen är en stor verktygslåda här. Försök att ta upp nya verktyg för att förnya motivationen. När ett pass blir tråkigt, byt till ett annat. När den nya kosten inte är rolig att laga längre, testa en annan variant. Försök att hela tiden hitta nya motivationsfaktorer. Det finns mängder av dem. Så länge du försöker hitta nya motivationsfaktorer minskar risken att förändringen ska stanna i förändringsstadiet. Då har du en stor chans att lyckas göra förändringen till det nya normala.