Lite varje dag
Det kommer fler och fler studier hela tiden som visar träningens positiva effekter på kroppen. Detta är också något som allt fler vet om. Men hur mycket måste man träna? Och hur ofta?
Allt fler känner till träningens positiva hälsoeffekter. Det är i dagsläget lika välkänt som att det är farligt att röka och att det är bra att äta en varierad och hälsosam kost. Det som däremot inte är lika välkänt är hur mycket man måste träna och hur ofta man måste träna.
30 minuter fysisk aktivitet om dagen
Folkhälsorekommendationen är 30 minuter fysisk aktivitet om dagen där det sker en ökning i pulsen, det är lite svårt att prata och man är lite lätt svettig. För barn gäller det dubbla, 60 minuter om dagen. Dessa rekommendationerna gäller utöver att ha en aktiv livsstil. Dagliga hushållssysslor räknas alltså inte in utan tillhör den dagliga aktiva livsstilen. De 30 minutrarna kan ske i sin helhet eller uppdelat på 15 min gånger 2 eller 10 min gånger 3.

Fysisk aktivitet som behandlingsmetod och positiva effekter
I sjukvården sker nu en förändring där fysisk aktivitet i större utsträckning används som behandling. Fysisk aktivitet har fler positiva hälsoeffekter än någon medicin. Ökad fysisk aktivitet har en positiv effekt på bland annat muskulaturen, brosk, ben, blodcirkulationen, bindväven, immunsystem och blodfett- och blodsockerregleringen.
Fysisk aktivtet skapar en bättre funktionsnivå för kroppens vävnader, stimulerar musklerna och leder till ett starkare hjärta vars slagkraft och storlek är större. Detta medför att de vanliga hushållssysslorna känns enklare att utföra och de vardagliga uppgifterna blir mindre ansträngande.
Ökad fysisk aktivitet leder till att blodkärlen vidgas och det leder till mindre risk för blodpropp. Risken för viktuppgång minskar och blodsockerkontrollen samt blodfettsvärdena förbättras. Risken att drabbas för tidig hjärt- och kärlsjukdom, slaganfall eller hjärtinfarkt minskar.
Förutom alla dessa positiva effekter så blir allmänmåendet bättre. Man tänker klarare och orkar mer. Livskvalitén höjs.
Pulshöjande aktiviteter
För att pulsen ska stiga, hjärtat får jobba och de positiva effekterna ska märkas så är intensiteten väldigt individuell. För personen som är fysiskt inaktiv och inte rör på sig i det dagliga livet så kan promenader räcka för att pulsen ska stiga till minst en måttlig nivå. För personen som har en aktiv livsstil och rör sig mycket i det dagliga livet kan en rask promenad eller en lätt jogg vara nödvändig för att få upp pulsen till minst en måttlig nivå. Sen finns det den grupp som redan har en aktiv livsstil och rör på sig dagligen och tränar någon gång i veckan. Där kan en snabbare jogg behövas för att få upp pulsen tillräckligt.

Regelbundenhet och skit i vågen
För att uppnå de positiva effekterna är det viktigt med regelbundenhet. 30 minuter om dagen är bättre än 60 minuter en gång i veckan. De positiva effekterna kommer att visa sig både på kort och lång sikt. Minskad kroppsvikt är en av de positiva effekterna. Däremot är vågen ingen bra indikation på om träningen ger resultat. Vågen visar bara en siffra. 30 minuter fysisk aktivitet om dagen har så oerhört många positiva effekter som ingen våg kan visa. Skippa vågen, hitta regelbundenhet och känn efter. Hur är humöret? Hur är krafterna i de dagliga sysslorna? Minskar stressen? Känner du dig piggare? Känn efter. Och oavsett hur det känns så kan du vara stolt och komma ihåg att kroppen får otroliga positiva hälsoeffekter.
Så hur mycket måste man träna? Och hur ofta?
30 minuter. Varje dag.