Lyckas med förändring

Ett aktuellt ämne nu i början på nytt år är förmågan att lyckas med en förändring. Att sätta ett nyårslöfte som innebär att göra en stor förändring tror jag är något vi alla gjort. När det gäller att göra förändringar som att träna mer, äta hälsosammare och leva ett sundare liv så finns det 2 stora gropar att undvika på vägen.
 
Oavsett om det är ett nyårslöfte som framkallar en förändring eller om det sker när som helst under året så är det ofta ett driv mot en förbättring. Drivet kan komma från yttre eller inre faktorer. Kommer drivet från inre faktorer så har det en större chans att lyckas och hålla över längre tid. Men en hel del förändringar kommer från yttre faktorer och det behöver inte vara fel. Nyckeln är att kunna överföra det till en inre motivation.
 
Grop nummer 1: Den första stora gropen på vägen är att gå ut alldeles för hårt. Det går att jämföra med att springa en mil. Går man ut i högsta fart för att man är som piggast i starten utan tanke på att det är en mil ,man ska springa så kommer det med största sannolikhet inte att hålla. Använd det drivet som finns till att lägga upp en plan för att orka springa hela milen. Lägg upp en plan för en hållbar långsiktig lösning.
 
Grop nummer 2: Att lyckas överföra drivet från yttre faktorer till ett inre driv. Med det menar jag att många förändringar framkallas av yttre faktorer så som att träna för att se muskulös ut, äta massa grönt för att någon säger att det är nyttigt eller att cykla till jobbet för att det ska vara hälsosamt. Det är inget fel på att påbörja en förändring pga dessa faktorer. Problemen uppstår efter en tid när träningen inte är kul och inte har gett så stora resultat som man ville, när den gröna maten inte är god eller mättar och när regnet öser ner och cykeln inte ser så lockande ut.
 
Då är frågan, hur lyckas man överföra motivationen? Det gäller att hitta nya mål som motiverar och driver under vägen. Sätt små delmål, förändra för att få ny motivation och sätt en rimlig nivå. För att fortsätta med de tre exempel nämnda ovan så kan det hjälpa att hitta en träningsform som man tycker är rolig och som tränar kroppens muskulatur. Här kan man även sätta små delmål att uppnå och träna mot. Att uppnå delmål bidrar med glädje och ökad motivation. Att fortsätta äta mera grönt kan hjälpas av att hitta en lagom nivå. Byt ut några saker från kosten mot hälsosammare alternativ. Gör en liten förändring som kan ökas under tiden. Ge kropp och knopp tid att anpassa sig. Samma gäller att cykla till jobbet. Det kan vara bra att starta med att cykla 2 dagar i veckan. Kanske sätta upp det som ett delmål innan man ökar till 3 dagar.
 
Lyckas man undvika dessa två stora gropar så har man en väldigt stor chans att lyckas med sin förändring, och FRAMFÖRALLT lyckas bibehålla förändringen över längre tid.