OCR

 
Ni har säkert sett det själva i era instagram- och facebookflöden. Kompisar och bekanta som lägger ut bilder på sig själva och andra som är leriga, oerhört trötta och väldigt, väldigt glada. Vad är det de har utsatt sig för? Och varför utsätter man sig för något sådant?
 
Allt fler deltar i hinderbanelopp. Det är tuffa fysiska och mentala utmaningar. Lera, stora fysiska och mentala hinder samt väldigt mycket glädje går att se under dessa lopp. För att verkligen förstå och sätta sig in i vad detta är och varför allt fler utsätter sig för detta fick jag hjälp av den duktiga OCR-atleten Matilda Krüger.
 
Vad är OCR för något?
- OCR står för Obstacle Course Racing. På svenska kan man säga hinderbanelöpning.
 
Hur tränar man som OCR-atlet och hur går ett tävlingslopp till?
- Man kan träna på många olika sätt för att förbereda sig inför ett hinderbanelopp. Jag har bakgrund inom crossfit vilket är väldigt tacksamt. Vissa andra som jag tävlar mot är löpare eller klättrare. När jag tränar är det mycket löpning som står på schemat. Detta växlar jag med 1-2 styrkepass på gymmet i veckan. Då lägger jag extra fokus på överkroppen och min greppstyrka.
 
Loppen ser olika ut. Olika arrangörer har olika varianter. Det kan vara allt från lopp som är 5 km med 100 hinder till lopp som är 8 km med 40 hinder. Så loppen varierar en hel del. Det finns mängder med olika hinder. Det kan vara hinder som höbalar att hoppa över, taggtråd man ska krypa under, ringar att hänga i och olika ramper.
 
spartan race
Foto: Reebok
 
Hinderbanelopp - en rejäl utmaning med rejäla belöningar
Sveriges första hinderbanelopp gick av stapeln 2013 och sedan dess har loppen lockat allt fler att bland annat krypa under taggtråd. Loppen är tuffa och det är en rejäl utmaning. Trots hinderbaneloppens tuffa karaktär växer denna motionsform kraftigt.
 
Varför tror du OCR har blivit så populärt?
- Jag tror att det har blivit så populärt för att nästan alla kan göra det. Oavsett om man är elit, motionär eller bara vill ha en kul upplevelse tillsammans med kompisgänget eller kollegorna kan man delta. Jag tror även att många gillar att få skita ner sig lite och vara som ett barn igen. Jag älskar loppen och känslan att få springa runt och leka.
 
Hur kommer det sig att du fastnade för just denna typ av träning?
- Jag testade ett lopp i Stenungsund 2016. Det var fruktansvärt jobbigt och ruskigt kallt men jag älskade det och fastnade direkt.
 
Vad tycker du är det absolut bästa med OCR?
- Det bästa är energin och gemenskapen på loppen! Alla är så positiva och peppada. Det är något jag får så oerhört mycket energi ifrån. Det är detta som gör sporten så fantastisk!
 
Gemenskapen och energin är det bästa med OCR lopp där alla stöttar och peppar varandra.
 
OCR - för alla?
Utifrån går det att få en känsla av att dessa hinderbanelopp är för de mest vältränade. Det är tuffa banor som ställer den fysiska förmågan på prov. Hur är det om man inte har tränat så mycket men ändå känner att man vill delta i ett OCR lopp?
 
Är OCR för alla eller måste man ha en viss grundfysik?
- Jag tror att man behöver en viss förmåga innan man ger sig på att springa ett OCR lopp. Att ta sig runt 5-8 km brukar de flesta klara utan större problem, antingen springandes eller gåendes. Däremot skulle jag rekommendera att man har en viss överkropps- och greppstyrka då många hinder bygger på det. Är man i väldigt dålig form blir skaderisken högre så en viss grundfysik är bra att ha.
 
Matilda under ett OCR lopp.
 
OCR skapar en stark motivationsfaktor
En stor positiv effekt som dessa hinderbanelopp har är att de skapar ett tydligt mål som skapar en stark motivationsfaktor. När man vet att man har ett lopp inbokat längre fram i kalendern blir det enklare att planera och utföra sin träning inför detta lopp. Träningen kommer att bidra till att loppet blir enklare att ta sig igenom och till ett bättre resultat.
 
Matildas framåtdriv är imponerande och smittande. Jag blir själv väldigt taggad på att delta i ett OCR lopp när hon beskriver känslan att ta sig an stora utmaningar och övervinna dem. Jag blir nyfiken på vad hennes drivkraft kommer ifrån. Hur kan man hålla uppe motivationen och pusha sig själv att hela tiden utvecklas?
 
Vad är det som driver dig till att träna, tävla och utvecklas?
- Jag är en tävlingsmänniska och har alltid varit det. Om jag tränar och tävlar i något gör jag det inte bara för att det skall vara kul, jag vill vill bli en av de bästa! Jag motiveras också av många av de duktiga tjejer och killar jag följer på Instagram. Sen tycker jag att det är så himla kul att se vad kroppen är kapabel till. Den bästa känslan är att klara något man inte trodde man skulle klara!
 
Vad har du för mål med den kommande säsongen?
- Mina mål den kommande säsongen är inte helt satta ännu. Jag har en vilja att kvala in till EM och VM i OCR. Jag har också sikte på att hamna på pallen i en del kommande tävlingar. Förra säsongen kantades av skador. Så denna säsongen vill jag framförallt hålla mig hel och motiverad.
 
Matilda vill kvala in till EM och VM i OCR.
 
Vad har du för tips och råd att dela med dig av till andra som är intresserade av att testa på OCR?
- Våga testa! Se till att du inte är helt otränad. Dra ihop ett gäng kollegor eller vänner och prova en hinderbana tillsammans. Om ni kör tillsammans kan ni hjälpa varandra över hindren och stötta varandra under loppet. Gör det som en kul grej och kanske bidrar det till att ni blir motiverade att springa fler lopp! 😃
 
OCR säsongen närmar sig. Dessa hinderbanelopp lockar allt fler varje år och sporten växer lavinartat. Mentala samt fysiska utmaningar, glädje och gemenskap är talande för OCR. Vill du också kliva utanför din comfort zone, göra något nytt och ta dig an en rejäl utmaning? Häng på Matilda och alla de andra som redan nu laddar inför den kommande OCR säsongen!
 
Ett stort tack till Matilda Krüger som gav oss en spännande insyn i den växande sporten OCR! Ett stort lycka till önskar ettaktivtliv.se. Kör så det ryker! 😊 Ni kan följa Matilda och hennes OCR tävlande på Instagram: @maatildaakruger